Hope Warriors Dharma Talk – Open de deur van verlichting – het geheim van de Hart Soetra 5

In eerdere Dharma lezingen zei ik dat er zes paden zijn om te ontwaken op de andere oever, die Verlichting is, en vandaag spreken we over het derde pad. 

In het Japans wordt het “Ninniku” genoemd, vertaald wordt als “geduldig zijn”.  Maar niet in een gewone betekenis, wat we normaal zou interpreteren, de echte betekenis van “Ninniku” is: “je ambitie voor de wereld niet verminderen, de ambitie van je spirituele groei”.

Voor de spirituele praktijk is “verlangen” vereist. Welk verlangen?

Het verlangen dat je jezelf wenst in te zetten voor het geluk van de wereld. Het verlangen dat je anderen wilt helpen, anderen liefde wilt geven, anderen geluk wilt wensen, zo graag dat je bijna wanhopig wens je geluk voor anderen.  Hiervoor verlang je je jezelf wilt laten verdwijnen, dat je jezelf wilt leeg maken.  

Dit is het hart van Jezus. 

Totdat je er zelf achter komt dat deze manier van leven je het meeste comfort in je leven brengt, zul je bang zijn om op deze manier te leven. Maar als je het eenmaal gevonden hebt, dan zal dit je de beste manier van leven brengen, het meest zinvolle, meest gelukkige leven en dan kun je ook andere mensen ertoe brengen om ook op deze manier te leven. 

Maar hoe zit het dan in elkaar? Ontdek deze paradox en open de deur naar de Andere Oever, de Verlichting voor allen!

 Luister hieronder het volledig overdracht:    

Muziek door Ryokyu Endo en Aminadabu

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s